Εισαγωγη στερεων τροφων σε προωρα διδυμα

Written by Φωτεινή Φιλιούση.

Καλημέρα!
Τα διδυμάκια μας γεννήθηκαν τον Οκτώβριο στις 32 εβδομάδες. Τώρα είναι 6 μηνών (4 μηνών "διορθωμένη").

Στις αρχές Μαΐου ο παιδίατρος μας συμβούλεψε την εισαγωγή στερεών τροφών. Λόγω προωρότητας, και διαμονής τους στην ΜΕΝΝ επί 50 μέρες κατάφερα να τα θηλάσω μόνο 3 μήνες.

Τώρα λοιπόν που θα ξεκινήσουμε τις στερεές τροφές θα ήθελα να αποφύγω (εντελώς) τις κρέμες του εμπορίου, καθώς επίσης και το αλάτι και τη ζάχαρη τουλάχιστον μέχρι τα πρώτα τους γενέθλια (ίσως και παραπάνω...).

Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα την γνώμη σας, στο τί θα ήταν καλύτερο να τους δώσω σαν ξεκίνημα και σε τί ποσότητα. Φρούτο, λαχανικό; Ο παιδίατρος μου είπε πως χρειάζεται και κάποιο δημητριακό. Μπορώ να τους δώσω βρώμη; Είναι απαραίτητο το ρυζάλευρο; Και αν ναι πως μπορώ να τα παρασκευάσω μόνη μου;

Πολλές οι απορίες μου, αλλά έχω κάπως μπερδευτεί....
Σας Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για το χρόνο σας.

Αθανασία Α., Αθήνα

 

 

28/04/2012

Αγαπητή κ.Κρυσταλλία,
να σας ζήσουν τα διδυμάκια, συγχαρητήρια που τα θηλάσατε έστω και 3 μήνες κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες και ναι! ήρθε η ώρα των στερεών τροφών.

Καταρχήν δεν πρέπει να αγχωθείτε καθόλου, είναι μια διαδικασία που θα την δείτε σαν ένα καινούργιο πεδίο δράσης γεμάτο ενδιαφέρον και νέες γνώσεις. Αποτελεί δε ένα από τα σημαντικότερα θεμέλια της τωρινής και μελλοντικής τους υγείας!.

Πολύ σωστά αναρωτηθήκατε τί θα πρέπει να φάνε. Αρχικά να πω ότι και φυσικά θα αποφύγετε το αλάτι και κάθε τι γλυκαντικό.Τις κρέμες του εμπορίου μπορείτε να τις... προσπεράσετε και να ξεκινήσετε με πουρέ λαχανικών που θα παρασκευάσετε εσείς με πρώτες ύλες (λαχανικά) που θα φροντίσετε να τα προμηθευτείτε από κατάστημα βιολογικών προϊόντων ή ακόμα καλύτερα (αν υπάρχει) από δικός σας λαχανόκηπο.

Ξέρω γονείς που φυτεύουν σε παρτέρια στο μπαλκόνι λαχανικά μόνο και μόνο για να ξέρουν τι δίνουν στα παιδιά τους.

Συνήθως ξεκινάμε με πουρέ καρότου και ρυζάλευρο = αλεύρι από ρύζι (βιολογικής προέλευσης) και κάθε 4 ημέρες προσθέτουμε ένα νέο λαχανικό. Το ποιο (λαχανικό ή φρούτο) θα μπει 3ο 4ο 5ο κ.ο.κ δεν είναι αυστηρά καθορισμένο, γιατί εξαρτάται από το ιστορικό του παιδιού αλλά και των γονιών του σε ήδη υπάρχουσες: τροφικές αλλεργίες, ατοπικό έκζεμα, αλλεργική ρινίτις-άσθμα, δυσκοιλιότητα, καθώς και από την εποχή στην οποία βρισκόμαστε που η κάθε μια μας δίνει τα δικά της αγαθά-προϊόντα.

π.χ. εγώ στον γιο μου έδωσα πρώτο φρούτο το βερίκοκο γιατί την εποχή που ξεκίναγε την φρουτόκρεμα είχα μια όμορφη φορτωμένη βερικοκιά στην αυλή μου! από την οποία έφτιαξα και άγλυκη κομπόστα και έτσι του έβαζα για πολύ καιρό αγνότατο βερικοκάκι στην φρουτόκρεμα του!

Έτσι και εσείς ξεκινήστε με πουρέ λαχανικών (μεσημεριανό γεύμα) και μετά φρούτων (δεκατιανό γεύμα) γιατί μπορείτε να έχετε τον απόλυτο έλεγχο στα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε για να τα φτιάξετε.

Το με ποια σειρά κουβεντιάστε το με την παιδίατρο σας που γνωρίζει και το ιστορικό του παιδιού αλλά και τις κατευθυντήριες οδηγίες της παιδογαστρεντερολογικής εταιρείας σχετικά με την έναρξη των στερεών τροφών, κριτήρια που όλοι οι παιδίατροι λαμβάνουν υπόψιν στην συμβουλευτική τους.

Βρώμη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μετά την κρέμα του ρυζάλευρου και πριν την φαρίνα (=σιτάρι) την οποία θα βρείτε στα βιολογικά προϊόντα.

Εύχομαι καλή επιτυχία, μην αγχωθείτε με την ποσότητα της τροφής αλλά φροντίστε την ποιότητα της και μολονότι ζούμε στον αιώνα των μεταλλαγμένων, των φυτοφαρμάκων, της περιβαλλοντικής μόλυνσης, υπάρχουν λύσεις για καλή και υγιεινή τροφή και μπράβο σας που ενδιαφέρεστε και την αναζητάτε!!

Πηγή: www.mitrikosthilasmos.com