Η παιδιατρος συνεστησε συμπληρωμα, εγω δισταζω...

Written by Φωτεινή Φιλιούση.

Το μωρό μου είναι 4,5 μηνών και μέχρι τώρα το θήλαζα αποκλειστικά (με εξαίρεση ένα σύντομο διάστημα 5 ημερών σε ηλικία 20-25 ημερών που έπρεπε να νοσηλευτεί στη μονάδα εντατικής θεραπείας και εκεί χορηγήθηκε και συμπλήρωμα μαζί με δικό μου μητρικό γάλα).

Το θέμα προέκυψε στον τελευταίο μήνα που η παιδίατρος βρήκε ότι πήρε λίγο βάρος (360 γρ.) και αφού άφησε να το παρακολουθήσουμε για 10 ημέρες (μέσα στις οποίες πήρε 50 γρ.) συνέστησε συμπλήρωμα.

Βάρος γέννησης: 2.910 γρ., 28 ημ. : 3.540 γρ., 2 μηνών: 4.800 γρ., 3 μηνών: 5.700 γρ., 4 μηνών: 6.060 γρ.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχω διαπιστώσει η ίδια ότι το μωρό δε χορταίνει από το γάλα μου με αποτέλεσμα να δυσκολεύομαι και να διστάζω να χορηγήσω συμπλήρωμα. Η μόνη υποψία που έχω είναι επειδή τον τελευταίο μήνα έλειπα κάποιες ώρες τα πρωινά στη δουλειά και άφηνα δικό μου γάλα ότι ίσως δεν ήταν αρκετό. Επιπλέον, το μωρό πέρασε μια ίωση (χωρίς πυρετό) αλλά με ερεθισμένο λαιμό και ελαφρύ βήχα.

Κατά τα άλλα θηλάζει σχεδόν κάθε 2 ή 3 ώρες, ενίοτε και κάθε μιάμιση ώρα και το βράδυ κοιμάται συνήθως 7 ή και 8 ώρες.

Η μεγάλη απογοήτευσή μου οφείλεται και στο γεγονός ότι είναι το δεύτερο μου παιδί και όταν είχα την επιτυχία να θηλάσω την πρώτη μου κόρη αποκλειστικά για 6 μήνες και συνολικά για 13 μήνες μαζί με στερεές τροφές. Δε θα ήθελα και στη δεύτερη να χορηγήσω συμπλήρωμα, εκτός αν είναι άκρως απαραίτητο...

Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων
Αμαλία Π., Λευκάδα

 

 

14/07/2012

Καλησπέρα στην όμορφη Λευκάδα!!

Αμαλία το μωρό σου έχει μια εκπληκτικά καλή ανάπτυξη, (δες τις καμπύλες ανάπτυξης του παγκόσμιου οργανισμού υγείας για τα βρέφη που θηλάζουν: http://www.who.int, δεν χρειάζεται ούτε σταγόνα από οποιοδήποτε άλλο γάλα παρά μόνο το δικό σου, το μητρικό!

Όλα τα στοιχεία και οι πληροφορίες που μας έστειλες δείχνουν ένα μωρό υγιέστατο που μπορεί και πρέπει να συνεχίσει να τρέφεται με το γάλα της μαμάς του και μόνο.

Δυστυχώς πολλοί συνάδελφοι εγκλωβίζονται στον κόσμο των γραμμαρίων και μπλοκάρουν πολλές φορές τον θηλασμό δημιουργώντας ανασφάλεια στην μητέρα που θηλάζει.

Τα βρέφη που θηλάζουν αποτελούν μια ξεχωριστή ομάδα παιδιών που η καλή τους ανάπτυξη καθορίζεται κυρίως από το πόσο ευτυχισμένα είναι, και το δικό σου μωρό είναι σίγουρα ένα από αυτά!

Εμπιστέψου το ένστικτό σου και όλα θα πάνε καλά! Καλό καλοκαίρι με...... άφθονο θηλασμό στο ομορφότερο νησί της Ελλάδος!

Πηγή: www.mitrikosthilasmos.com

Συμβουλες για νηπιο "δυσκολο" με το φαγητο του!

Written by Φωτεινή Φιλιούση.

Καλησπέρα,
Έχω ένα κοριτσάκι 13 μηνών και ο λόγος που σας γράφω είναι ότι είναι πολύ δύσκολη με το φαγητό. Τρώει συγκεκριμένα πράγματα και αυτό όχι πάντα ,
(τρώει κουλούρι, μπανάνα, φράουλα, ρυζογκοφρέτες, μπάρες δημητριακών, αυγόφετες και κάποιες λίγες φορές κρέας μπιφτέκι ή κοτομπουκιές).

Το μεσημέρι δεν τρώει σχεδόν τίποτα και για αυτό το λόγο θηλάζει ακόμα. Έχω προσπαθήσει πάρα πολλά πράγματα για να την κάνω να φάει αλλά τίποτα, πότε δεν κατάφερα να την ταΐσω με κουτάλι, θέλει να παίρνει μόνη της την τροφή στο χέρι και να τρώει.

Ο λόγος που σας γράφω είναι ότι φοβάμαι για την ανάπτυξη της, τόσο καιρό έλεγα ότι θα έρθει η ώρα της για φαγητό αλλά τώρα πια έχω αρχίσει να ανησυχώ.

Ευχαριστώ πολύ
Μαρία Φ., Π. Φάληρο

 

 

07/07/2012

Αγαπητή Μαρία συγχαρητήρια που θηλάζεις την κόρη σου.

Οι διατροφικές της προτιμήσεις δεν αποτελούν πρόβλημα και οφείλεις να τις σεβαστείς. Όμως θα συνεχίσεις να τις προσφέρεις τροφές που δεν προτιμά και αποτελούν απαραίτητο κομμάτι της υγιεινής διατροφής- φρούτα και λαχανικά της εποχής, αυγά, ψάρι, κρέας (κόκκινο και λευκό), δημητριακά, γιαούρτι, χωρίς να την πιέσεις να τις δοκιμάσει γιατί ο εγκέφαλος της καταγράφει και εικόνες.

Καταναλώνετε και οι ίδιοι αυτές τις τροφές γιατί ο μιμητισμός του παιδιού απέναντι σας μπορεί να γίνει καλός σας σύμμαχος.

Επίσης υπάρχουν πολλοί τρόποι να χορηγήσεις μια τροφή π.χ. καρότο ωμό, αλλά και τριμμένο σε σούπες, στα όσπρια, στον κιμά, στα κεφτεδάκια κ.ο.κ.

Υπάρχει στο διαδίκτυο μεγάλη προσφορά σε ιδέες για τρόπους μαγειρέματος, γευστικούς συνδυασμούς και εναλλακτικές λύσεις με ισοδύναμα των τροφών, π.χ. δεν πίνει πορτοκαλάδα που περιέχει βιταμίνη C, όμως τρώγοντας 1-2 ακτινίδια παίρνει την ίδια ποσότητα βιταμίνης C που θα της έδινε ένα ποτήρι φρέσκος χυμός.

Μια καλή ιδέα είναι να συμβουλευτείς και κάποιον διαιτολόγο γνώστη της παιδικής διατροφής, που θα σου προτείνει πιο ολοκληρωμένες λύσεις, αλλά και πιο ειδικές σε σχέση και με τον χαμηλό σίδηρο ώστε να βοηθηθεί το παιδί στην λήψη τροφών πλούσιων σε σίδηρο ή που ευνοούν την απορρόφηση του σιδήρου.

Ο τρόπος που τρώει δείχνει ένα παιδί με πρωτοβουλία, με δυναμισμό, με ανεξαρτησία, που έχει τον δικό του τρόπο να "νοιώθει" τις τροφές.

Φαγητό δεν είναι ένα κουτάλι με αλεσμένα λαχανικά και κρέας που μπαινοβγαίνει με ταχύτητα (το όνειρο κάθε Ελληνίδας μαμάς) στο στόμα ενός παιδιού. Το πραγματικό φαγητό είναι μια συνεχής γνώση, ένα συνεχές πείραμα που πρέπει να ικανοποποιεί όλες τις αισθήσεις του παιδιού, όραση, όσφρηση, γεύση, ακοή, και αφή!

Και από ότι φαίνεται η κόρη σου σας δείχνει τον σωστό τρόπο, γιατί αυτός είναι ο τρόπος που πρέπει να προσεγγίζουμε πάντα τα παιδιά μας σε όλα αυτά που θέλουμε να τα διδάξουμε.

Όσον αφορά την ανάπτυξη της που ανησυχείτε, η καμπύλη του βάρους της δείχνει ένα παιδάκι σχεδόν παχουλό, (δεν μου στείλατε και το ύψος).

Σε σχέση με τον σίδηρο που της χορηγείτε, το επιστημονικό κριτήριο για την χορήγηση του ή όχι, αποτελούν κυρίως οι τιμές της φερριτίνης (= οι αποθήκες του σιδήρου), της αιμοσφαιρίνης, του αιματοκρίτη και της μορφολογίας των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Τέλος σε παραπέμπω σε μια προηγούμενη απάντησή μου: Το μωρό δεν έχει αίσθημα κορεσμού

Τον μεσημεριανό θηλασμό δεν χρειάζεται να τον αποφύγεις απλά μετρίασε τον ώστε να μην στερείται το μεσημεριανό γεύμα (κι ας γίνει στις 4-6μμ.!) που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεύματα σε αυτή την ηλικία.

Είμαι σίγουρη πως αν "συνεργαστείτε" θα βρείτε την λύση, αρκεί να αποδεχτείς ότι είσαι και εσύ δίπλα της μια ....μαθητευόμενη.!! Και πίστεψε με έχεις να μάθεις πολλά από την κόρη σου, αρκεί να το επιτρέψεις να συμβεί!!

Πηγή: www.mitrikosthilasmos.com

Το μωρο δεν εχει αισθημα κορεσμου

Written by Φωτεινή Φιλιούση.

Συγχαρητήρια για τις πολύτιμες πληροφορίες που δίνετε.
Η σχεδόν 8 μηνών μικρή μου έχει εισέλθει προ δύο μηνών περίπου στον κόσμο των στερεών. Όμως έχει το ίδιο πρόβλημα που είχε όταν θήλαζε αποκλειστικά. Δηλαδή δεν σταματάει να τρώει αν δεν βάλω εγώ ένα τέλος στο γεύμα (που συνήθως το βάζω είτε αν αποπροσανατολιστεί τελείως και πλέον γίνεται πολύ αργή η διαδικασία οπότε συμπεραίνω ότι χόρτασε, είτε - πιο απλά - όταν τελειώσει το πιάτο).

Δεν είναι λίγες οι φορές που αν της αρέσει το γεύμα κλαίει όταν τελειώσει. Αυτό το κάνει κυρίως στο γεύμα των δημητριακών που φτιάχνω με το γάλα μου. Αντίστοιχα με το θηλασμό όποτε της προσφέρω το στήθος είναι έτοιμη να το αδειάσει για να δείξει μετά σημάδια βαρυστομαχιάς, βγάζοντας γουλίτσες κρέμας. Οπότε τη θηλάζω πρωί - βράδυ.

Κάποιες φορές πειραματίστηκα να της προσφέρω στήθος όποτε τράβαγε τα ρούχα μου και ζήταγε στήθος και το αποτέλεσμα ήταν να μην είναι σε θέση να φάει στερεές ή να φάει το γεύμα της πολλή ώρα μετά το προγραμματισμένο.

Υπάρχει τρόπος να τη βοηθήσω να ακούει το αίσθημα κορεσμού ή να το πάρω απόφαση ότι εγώ θα αποφασίζω πότε χωράει το στομάχι της κι άλλο;

Με εκτίμηση
Αγγελική Σ., Αθήνα

 

 

06/07/2012

Αγαπητή Αγγελική, πριν σου απαντήσω θα ήθελα να ξέρω τα σωματομετρικά (βάρος-ύψος-δείκτης μάζας σώματος) της κορούλας σου, από τα οποία φτιάχνουμε τις καμπύλες ανάπτυξης του παιδιού και οι οποίες αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια του παιδιάτρου για την εκτίμηση της καλής ανάπτυξης ενός παιδιού.

Ως παιδίατρος, αλλά και ως μαμά δύο παιδιών με τελείως διαφορετικές μεταξύ τους διατροφικές συμπεριφορές και διατροφικές προτιμήσεις, θα προσπαθήσω μια συμβουλευτική προσέγγιση στα προβλήματα που αντιμετωπίζεις με την κορούλα σου.

Η είσοδος των στερεών τροφών μετά τους έξι μήνες, δεν αποτελείται από μια συγκεκριμένη στιγμή που πρέπει αυστηρά να συμβούν κάποια πράγματα, αλλά αποτελεί μια "περίοδο" που η διάρκεια της και τα επιμέρους χαρακτηριστικά της, διαφέρουν πολύ από παιδί σε παιδί.

Έτσι βλέπουμε μεγάλη γκάμα συμπεριφορών στα βρέφη που εισέρχονται στον κόσμο των στερεών τροφών και που σχετίζονται με = την γεύση, την ποσότητα, το είδος της τροφής,την ταχύτητα λήψης της τροφής, τον τρόπο λήψης της τροφής, κ.ο.κ. αλλά και στην διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου.

Ενώ στην πραγματικότητα συμβαίνουν αυτά, από την άλλη εμείς οι παιδίατροι βασιζόμενοι και στις κατευθυντήριες οδηγίες των ελληνικών και παγκόσμιων οργανισμών που ασχολούνται με την βρεφική και παιδική διατροφή, ασκούμε την συμβουλευτική μας που απαρτίζεται κυρίως από κανόνες=ωράριο, ποσότητα γευμάτων, είδος τροφών, συχνότητα λήψης κάποιων τροφών, που είμαι σίγουρη ότι συνομιλώντας με τον/την παιδίατρο σας είστε ενημερωμένη σχετικά με το τι πρέπει να τρώει το παιδί σας, πόσο, κάθε πότε, κοκ.

Προσπαθείστε να ακολουθήσετε αυτούς τους κανόνες γιατί σίγουρα κάνουν καλό στην υγεία του, αλλά με σεβασμό στις διατροφικές προτιμήσεις-ιδιαιτερότητες της, εφόσον αυτές:

1. δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία της
2. την βοηθούν εκτός από το να μεγαλώσει, να αντιληφθεί τον κόσμο των γεύσεων και των τροφών με τον δικό της μοναδικό τρόπο,
3. ευχαριστούν την ίδια αλλά και την υπόλοιπη οικογένεια.

Ευτυχώς που ΔΕΝ υπάρχουν καμπύλες που να μετράμε την... ευχαρίστηση, τον κορεσμό, την ευτυχία! Όμως, το άγρυπνο και καλά εξασκημένο από τον ΘΗΛΑΣΜΟ μητρικό σου ένστικτο, αν το εμπιστευτείς και μάθεις να το ακούς, πιστεύω ότι θα σας βγάλει στα ανοικτά!!!

Πηγή: www.mitrikosthilasmos.com

Ποσο μηνων μπαινει το μωρο στη θαλασσα;

Written by Φωτεινή Φιλιούση.

Η κορούλα μου γεννήθηκε στις 12-3-12 θα ήθελα να μάθω πότε μπορούμε να πάμε στην θάλασσα, αν μπορούμε να βουτήξουμε έστω τα ποδαράκια μας και αν όχι για ποιον λόγω δεν μπορούμε πριν τους έξι μήνες;

 

Χριστίνα Μ.,Καβάλα

 

 

18/06/2012

Καλησπέρα,
να σας ζήσει η κορούλα και είναι λογικό να αναρωτιέστε για τα μπάνια του μωρού, όταν ζείτε σε ένα τόσο πανέμορφο μέρος, με τόσο όμορφες παραλίες.

Το καλοκαίρι δεν πρέπει να σας εγκλωβίσει στο σπίτι, όμως υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί, που αφορούν τον ήλιο και το θαλασσινό νερό...

Έτσι, από τις 10 το πρωί έως και τις 6 το απόγευμα πρέπει το μωρό να βρίσκεται σε πολύ παχύ ίσκιο ενώ κατά τις μεσημεριανές ώρες καλύτερα να την προφυλάξετε σε κάποιον κλειστό χώρο γιατί η ηλιακή ακτινοβολία από την αντανάκλαση του φωτός είναι πολύ μεγάλη και πολύ επικίνδυνη για τα ματάκια της και την επιδερμίδα της.

Εννοείτε ότι θα χρησιμοποιείτε καπέλο. Σε παραλίες καθαρές π.χ. Αμμόλοφοι, (αποφύγετε τις παραλίες με τον πολύ κόσμο) μπορείτε να βουτήξετε τα ποδαράκια της, να της ρίξετε νερό στην πλατούλα, στα χεράκια της και μετά να την ξεπλύνετε με καθαρό νερό.

Προληπτικά να έχετε και φυσικά δάκρυα μαζί σας να της ρίξετε 1-2 σταγόνες σε κάθε ματάκι της, για να αποφύγετε ερεθισμούς από το αλάτι και την άμμο που γεμίζουν τον αέρα της παραλίας.

Ζούμε σε μια ευλογημένη χώρα, όπου η κάθε εποχή είναι τόσο πλούσια σε ερεθίσματα και εμπειρίες με επίκεντρο την φύση.

Έτσι, μετά τις 6 το απόγευμα μπορείτε να μείνετε με την μπέμπα στην παραλία έως αργά το βράδυ, να δείτε το φεγγάρι να ανατέλλει, να κάνετε τις βολτούλες σας στην ακροθαλασσιά, να μαζέψετε κοχύλια και να της φτιάξετε... μια ωραία κουδουνίστρα με αυτά (!), να την θηλάσετε ακούγοντας τα κύματα, να απολαύσετε το ποτό σας στα ωραία beach-bar στο...Παληό!!

Όσο δε πλησιάζουμε προς τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο και η μπέμπα θα γίνεται 5-6 μηνών, μπορείτε να την βουτήξετε κανονικά με τα ειδικά σωσίβια που υπάρχουν για αυτή την ηλικία, προσοχή όμως και πάλι στην ώρα, αυστηρά μετά τις 5-6 το απόγευμα, ή 8-10 το πρωί, αλλά και την παραλία που θα επιλέξετε. (σερφάρετε στο ίντερνετ με τίτλο "καθαρές παραλίες στην Καβάλα" και θα βρείτε τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να εντοπίσετε τις καθαρές παραλίες).

Σας εύχομαι Καλό Καλοκαίρι, στην υπέροχη πόλη σας, την Καβάλα, που είχα την τύχη να περάσω δύο υπέροχα καλοκαίρια 1996-1997 κατά την διάρκεια της θητείας μου ως αγροτικός ιατρός στο Κ.Υ. Ελευθερούπολης, και που τα θυμάμαι με απέραντη αγάπη και ευγνωμοσύνη.

Πηγή: www.mitrikosthilasmos.com

Το μωρο μου δεν κοιμαται επειδη πειναει;

Written by Φωτεινή Φιλιούση.

Η παιδίατρός μου σε ερώτηση που της έκανα πόσες ώρες πρέπει να κοιμάται το μωρό μου, απάντησε ότι μετά από κάθε γεύμα πρέπει να κοιμάται τουλάχιστον 2 ώρες. Της απάντησα ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει και είπε ότι το μωρό μου δεν χορταίνει.

Επίσης με προέτρεψε να δίνω συμπλήρωμα, κάτι το οποίο έχω κάνει ελάχιστες φορές στις 48 ημέρες ζωής του μωρού. Είμαι αρνητική στο συμπλήρωμα, προσπαθώ για αποκλειστικό θηλασμό αλλά με φόβισε ότι αφήνω νηστικό το μωράκι.

Γενικά και κατά την διάρκεια της ημέρας είναι πολύ λίγες οι ώρες του ύπνου του. Δεν φτάνει το γάλα μου; Κάθε τάισμα διαρκεί τουλάχιστον μισή ώρα.

Tο μωράκι μου ηρεμεί όταν το παίρνω αγκαλιά και αποκοιμιέται πάνω στην αγκαλιά μου μετά τον θηλασμό. Βολεύεται πολύ επειδή χρησιμοποιώ μαξιλάρι θηλασμού. Εάν μόλις αποκοιμηθεί το αφήσω αμέσως στο κρεβατάκι του ξυπνάει πολύ γρήγορα (15 - 30 λεπτά), αν τον αφήσω στην αγκαλιά μου περισσότερο και έπειτα τον βάλω στο κρεβατάκι του θα κοιμηθεί περισσότερο αλλά σε καμία περίπτωση 2 ώρες. Τις δυο τελευταίες μέρες είναι καλύτερα από θέμα ύπνου (κοιμάται λίγο το πρωί και λίγο το απόγευμα).

Αέρια έχει πριν κάνει κακάκια και οι πάνες που λερώνει καθημερινά με κακάκια είναι πάνω από 10. Όταν κλαίει δεν έχει αέρια, σταματά το κλάμα μόλις τον πάρω αγκαλιά και τον βάλω στο στήθος να φάει. Γουλίτσες σαν γιαούρτι έχει πολύ λίγες όταν θα σηκώσω τα πόδια όταν τον αλλάζω και θα βγάλει λίγο γαλατάκι από τα πλάγια του στόματός του όταν θα έχει φάει πάρα πολύ.

Να σημειώσω ότι παίρνει βάρος. Γεννήθηκε 31/03/2012 3850γρμ. και στις 15/05/2012 που ζυγίστηκε στην γιατρό ήταν 5440γρμ.

Παρακαλώ πολύ πείτε μου την γνώμη σας.

Κυριακή Κ., Δράμα

 

 

24/05/2012

Καλημέρα Κυριακή από την όμορφη Δράμα, που είναι και η δική μου γενέτειρα!

Έχεις ένα υγιέστατο νεογέννητο, που τρέφεται επαρκέστατα με το δικό σου γάλα και δεν χρειάζεται ούτε σταγόνα συμπλήρωμα!

Απλά η ανάγκη του για αγκαλιά και σωματική επαφή μαζί σου είναι πιο έντονη, κάτι όμως που είναι απόλυτα φυσιολογικό, υγιές και απαραίτητο τις πρώτες μέρες ζωής. Και αυτό συμβαίνει γιατί το δικό σου σώμα είναι το ...περιβάλλον που γνωρίζει καλύτερα από οτιδήποτε άλλο, σε αυτό νοιώθει ασφάλεια, ζεστασιά, τρυφερότητα,τον ρυθμό της δικής σου καρδιάς χρειάζεται για να ηρεμεί γιατί αυτόν άκουγε επί εννέα μήνες!

Η αγκαλιά είναι ένα από τα δυνατότερα και ασφαλέστερα φάρμακα που υπάρχουν και μακάρι τις θαυματουργές δυνάμεις της να τις κατανοήσουμε όλοι εμείς οι επιστήμονες και στην συμβουλευτική και καθοδήγηση των νέων γονιών να την προτείνουμε, να την συστήνουμε, να την υποδεικνύουμε.

Με το δεύτερο μήνυμα που μου έστειλες απαντώντας στις διευκρινιστικές μου ερωτήσεις ουσιαστικά απάντησες και στα δικά σου ερωτήματα! Κράτα το μωρό σου άφοβα αγκαλιά, θήλαζε το αποκλειστικά και όλα θα κυλήσουν απλά και υπέροχα!!

Πηγή: www.mitrikosthilasmos.com